sâmbătă, 28 martie 2009

Top naţional: mari români şi româncuţe

Spaţiul public este suprapopulat de vedete gonflabile, manelişti, politicieni duşi de căpăstru de interlopi, fufe, starlete ieftine, ghicitori în rahat… O faună pestriţă, care se revarsă odată ce nimereşti la o emisiune în care această tagmă a nulităţilor frivole şi tupeiste dezbate orice subiect îi vine la îndemână. Se profită de degradarea gustului public şi de absurda scară de valori construită pe o grămadă de bălegar. Ştiu, pot creşte flori de o frumuseţe miraculoasă din bube, mucegaiuri şi noroi, însă, vă asigur, nu este cazul. Din incultură şi predispoziţie pentru lucruri frivole şi toleranţa faţă de prostul-gust apar doar unii ca Piticul Porno, Tolea, Ogică, Lazarus şi Fernando… În general, inşi fără vreo calificare, dar buni de gură sunt invitaţii permanenţi în emisiuni din simplu motiv că dau din clanţă şi “se uită lumea la ei.”

Amestecul între lucruri valoroase şi aluviunile pestilenţiale a devenit mai mult decât supărător. Limita a fost depăşită cu mult. Nu doar în spaţiul OTV, în care sunt permise toate năzdrăvăniile sancţionabile de lege, ci pretutindeni. Modelul negativ a fost copiat cu o frenezie bolnăvicioasă. Dar nu sunt deranjat de puzderia de “vedete gonflabile” şi de toxicitatea lor. Oricine vrea să-şi toace timpul şi inteligenţa distrându-se cu astfel de reziduri mediatice o poate face.Avem libertatea de a alegem să privim tot felul de chestii ciudate, ce nu ne folosesc la nimic. Însă două lucruri sunt periculoase în amalgamul generat de strarea de confuzie generală asupra valorilor: în primul rând, se impun modele toxice unei generaţii debusolate, căreia i se dictează că banul contează mai presus de cinste, profesionalism şi onoare, iar în al doilea rând că tupeul neruşinat poate fi un înlocuitor pentru educaţie.

Chiar dacă se vor găsi destui care să-mi arunce replici stupide, de genul “ce, tu eşti mai altfel decât ei?” sau “dacă eşti aşa deştept, de ce nu ai banii lor, frustratule?” - nu voi fi descumpănit. Chiar mi se par fireşti într-o lume ce şi-a ieşit din matcă şi orice om cu scaun la cap este privit ca o ciudăţenie neadaptată la noul sistem. Şi, ca să nu avem dubii, haideţi să facem un exerciţiu. Cum credeţi că ar arăta un top gen “Mari români” alcătuit de puştanii emo şi de cei care ascultă manele la telefonul mobil? Păi, vedeţi? Şi să mai facem unul. Răspundeţi la o întrebare pe cât de simplă, pe atât de justificată: Ce au în comun Sexy-Brăileanca, Elena Udrea, Simona Senzual, Mihaela Rădulescu, Nikita, Elena Băsescu, Eva Kent, Magda Ciumac şi alte “vedete”? Exact, aţi intuit răspunsul corect!

Niciun comentariu: