duminică, 17 mai 2009

Euroalegeri: scaun electric, dric muzical şi sicriu multicolor

De ceea ce ne era teamă nu am scăpat: candidaţii pentru Parlamentul European vor să ne facă bine cu forţa. Chiar dacă nu se mai găseşte niciun naiv care să aştepte ceva de la politicieni, sătui de atâtea gogoşi electorale şi jurăminte fierbinţi, eurocandidaţii s-au lansat în promisiuni aberante.

“Independenta” Elena Băsescu şi-a depus candidatura încă din startul campaniei, aducându-i unui nefericit un scaun… electric. În fine, sper ca viaţa să-i aducă măcar un dram de minte şi niţică ruşine. Cine ştie, poate că se vor găsi destui alegători care s-o ştampileze, de ne vom procopsi cu un reprezentat european din categoria Simona Senzual, Nikita, Magda Ciumac sau Eva Kent.

Haideţi să vedeţi ce spun sloganurile electorale ale partidelor mari, cele care vor face jocurile şi vor propulsa spre Parlamentul European o menajerie pestriţă, selectată pe bază de listă.PD-L s-a lansat într-o campanie agresivă, dovadă că şi-a lipit deja afişe peste tot, ocupând din start panourile electorale, chiar dacă legea obligă doar la folosirea unui singur afiş. Nesimţiţi peste măsură, portocaliii repetă gesturile mitocăneşti din celelalte campanii, că nu i-am uitat după cea pentru locale, când mi-au distrus aproape toate afişele de candidat independent. Calea de la “EI cu EI, Noi cu Voi” spre actualul slogan euroelectoral “La Bine şi la Greu” este pavată cu bune intenţii declarate, dar realitatea arată că minciuna are picioare scurte. Dacă îşi vor respecta şi această promisiune precum cealaltă, înseamnă că nu avem de ce să-i credem pe “EI”, aliaţi tot cu “EI”.

În vreme ce Traian Băsescu se apropie de faliment politic din cauza răsuflatului “Să trăiţi bine!” - PSD preia ideea şchioapă şi trânteşte un “Alege bine!” de mai mare râsul. Cât de neghiob poţi să fii încât să alegi acest slogan aberant, lipsit de orice urmă de bun-simţ, de-a dreptul cinic la adresa cetăţenilor, care trăiesc din ce în ce mai rău! Sloganul social-democraţilor arată că acest partid nu poate oferi nimic, dar aşteaptă voturi de la alegătorii păcăliţi de portocalii, insinuând că a venit rândul lor să-i păcălească pe români. Oare ce au gândit strategii electorali ai PSD când au pus un slogan ce numai de stânga nu este? Mai bine promiteau mici şi bere, că tot este Vanghelie pedagog electoral.

PNL nu face decât să-şi dea cu stângu-n dreptu’, amintind de eşecul Guvernului Tăriceanu în atragerea fondurilor comunitare: “Bani pentru români. Bani europeni”. Măi, capitaliştilor, dacă n-aţi făcut-o când eraţi la guvernare, o veţi face din opoziţie sau din Parlamentul European, for ce nu are vreo treabă cu administrarea fondurilor comunitare? Demagogilor, credeam că aţi scăpat de sfaturile mediocrului Dan Andronic, dar se vede treaba că echipa lui Antonescu încă nu şi-a intrat în pâine.

La ce ne putem aştepta de la o clasă politică defazată, ruptă complet de realitate şi care se serveşte de criza economică pentru a-şi scuza impotenţa. Te pomeneşti că ăştia de ne cerşesc votul or să ne promită dric muzical şi sicriu multicolor, că pe alt drum decât pe cel spre falimentul naţional n-au cum să ne conducă.

2 comentarii:

maria postu spunea...

Stilul tau e foarte acid si asta e chiar de dorit pentru cine vrea sa schimbe ceva...Blandetea si aprobarea nu duc la nimic, ci doar viziunea critica mai are sanse sa treaca neobservata si sa declanseze reactii.

Mihai Firica spunea...

Multi dintre politicieni nu au nimic de oferit decat, cel mult, vorbe goale. Chiar daca-mi recunosc unele derapaje de limbaj, consider ca duritatea cuvintelor este determinata de fapte pe care nu ne mai putem permite luxul de a le lasa nesanctionate.