duminică, 24 mai 2009

Manipulare, dar s-o ştim şi noi!

Ce ţi-e şi cu sondajele astea de opinie, frate! Se vede treaba că este o afacere extrem de profitabilă să ai un “institut de sondare”, un fel de aparat minune de mărit şi micşorat potenţa partidelor şi a politicienilor. Neîncrederea opiniei publice în respectivele maşinării sociologice e pe deplin justificată. Toate pronosticurile au fost infirmate de realitatea din urne. Estimările au fost, uneori, atât de departe de rezultatele obţinute de candidaţi încât respectivii ar fi putut avea câştig de cauză, dacă s-ar fi plâns Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, reclamând furtişagul proprietarilor de instituţii de sondare a opiniei publice.

Subiectul a revenit în actualitate după ce mai multe rezultate ale unor sondaje au fost cel puţin ciudate. Diferenţele foarte mari între procentele electorale cu care sunt creditaţi aceiaşi competitori sunt într-atât de mari încât nu pot fi explicabile decât prin măsluirea cifrelor. Pentru a încerca să pară mai puternici decât sunt în realitate sau pentru a-şi buimăci adversarii, unii dintre clienţii institutelor de sondare umblă la rezultate.

Dar ce ne facem când vedem că trucurile folosite de respectivii sunt atât de nocive la adresa adversarilor politici ai celor care comandă sondajele de opinie otrăvite? Legal, posibilităţile sunt aproape nule. Să ţipi în gura mare că eşti furat şi coborât în ochii electoratului prin măsluirea evidentă nu ar face decât să te afecteze şi mai mult. Alegerile europarlamentare şi campania în care ne aflăm sunt o bună oportunitate ca nişte şmecheri să scoată bani frumoşi din joaca de-a sondajul. Nu mă voi hazarda să comentez respectivele procente furnizate credulilor, pentru că nu aş face altceva decât să amplific efectele diversiunilor.

Am să mă limitez la a semnala o gogomănie într-atât de stridentă încât aceasta singură arată că e bine să privim cu suspiciune orice făcătură aruncată pe piaţă în această perioadă: chiar dacă nu participă la alegerile europarlamentare, PNG, partidul lui Gigi Becali, este menţionat cu câteva procente în toate sondajele de opinie. După cum se ştie, Becali candidează pe lista PRM, alături de Vadim, încercând să transforme mandatul de aducere într-unul de parlamentar european. Atunci, care este rostul menţionării PNG în chestionare, iar partide înscrise în cursa pentru Parlamentul European nu figurează? Dacă întrebi un potenţial alegător cu cine va vota la europarlamentare şi-i prezinţi posibilitatea de a opta pentru PNG, înseamnă că ticăloşia e mai mare decât ignoranţa celui căruia îi întinzi cursa. În felul acesta, scazi procentele PRM, presupunând că votanţii PNG vor pune ştampila pe lista pe care este Gigi Becali, totodată, excluzi posibilitatea ca PNTCD să figureze cu vreun vot. Mi se pare o manevră perfidă, imposibil de negat, la care marii jucători ai alegerilor se dedau, în lipsă de programe proprii, pentru a atrage alegătorii.

Înţeleg că, incapabile să ofere altceva decât gâlceavă ieftină, partidele parlamentare lovesc în adversarii mai mici şi, în acelaşi timp, alungă orice tentaţie din partea alegătorilor de a mai merge la urne.

Niciun comentariu: