marți, 30 iunie 2009

,,Să furaţi bine!,,

Rezultatul protestelor societăţii civile împotriva modalităţii de adoptare a Codului Civil şi a Codului Penal, precum şi a erorilor cuprinse în proiectele respective a fost zero. Oricât de tare au atras atenţia specialişti reputaţi în domeniul juridic, oricâte argumente au aruncat pe masă lideri de opinie şi reprezentanţi ai ONG-urilor şi oricât de tensionate au fost întâlnirile cu preşedintele şi parlamentarii Puterii, tot nu s-a întâmplat nimic pozitiv. Caravana a mers mai departe. Executivul s-a prefăcut că-şi riscă pielea prin asumarea răspunderii guvernamentale, dar, după un calcul matematic simplu, am văzut că numărul parlamentarilor PNL a fost insuficient pentru a fi iniţiată o moţiune de cenzură. Din nou, răspunzând unei comenzi politice, parlamentarii UDMR s-au declarat mulţumiţi de schilodirea acelor proiecte. Cică ar fi fost retuşate în comisiile de specialitate. A naiba îndreptare a greşelilor când, de exemplu, batjocorirea însemnelor naţionale a fost scoasă din Codul Penal.

Erori? Cele mai multe nu par decât încercări ale unor grupuri de interese oculte în a se pune la adăpost. Un alt exemplu care-mi este la îndemână este pedepsirea “primirii de foloase necuvenite”, legalizându-se şpaga. Medicii, funcţionarii sau te miri ce bugetari îşi vor expune preţul pe tarabă, fără a mai risca nici măcar un scandal din partea colegilor. Mai mult decât atât, infracţiunile economice au fost înghesuite în acelaşi sac, indiferent de cuantumul prejudiciului cauzat. Cel care fură o găină va fi judecat în aceleaşi condiţii ca şi Nicolaiciuc, Năstase sau Ridzi. Mă rog, este doar un exemplu, că nu este nimeni atât de naiv să creadă că, în afară de găinari, va mai fi vreun grangur judecat sau condamnat. Cu alte cuvinte, după ce codurile vor intra în vigoare, în urma adoptării tacite de Parlamentul României, DNA va deveni o structură lipsită de obiectul muncii. Şi aşa erau prea mulţi deranjaţi de citaţiile procurorilor şi de teatrul făcut doar pentru ca fraierii să creadă că justiţia mioritică lucrează. Uite că acum s-a rezolvat şi asta!

Ministrul Cătălin Predoiu şi-a îndeplinit misiunea. Mafia gulerelor albe este la adăpost, protejată prin complicitatea unor parlamentari transformaţi în marionete. Vă mai amintiţi de “ţepele din Piaţa Victoriei” şi de sloganurile războinice împotriva corupţiei? Parcă era ceva de genul “Să furaţi bine!”, nu-i aşa?

Niciun comentariu: