vineri, 31 iulie 2009

Ce vor aceşti oameni de la noi?

Geoană şi Băsescu trag de electoratul din “bostănăria” Dăbuleni că aproape îţi vine să crezi că voturile localnicilor vor fi decisive în bătălia prezidenţială. Doljul pare a fi devenit un fel de Mecca pentru politicienii avizi de alegători mulţi şi creduli.

Bucureşteni sadea, mulţi dintre învârtiţii neamului şi-au găsit colegii de senatori şi deputaţi în cel mai mare judeţ al Olteniei. S-au băgat pe lista nominalizaţilor în colegii deja negociate cu adversarii politici şi au cules o pălărie de voturi prin care şi-au “câştigat” mandatele. Apoi n-au mai făcut decât prezenţa în Parlament, evitând pe cât de mult posibil contactul cu electoratul doljean. Ce au făcut pentru Dolj sau măcar pentru colegiile în care au fost aleşi? Nimic. La rândul său, Dăbuleniul a devenit subiect de bancuri proaste şi ţintă preferată pentru starlete politice. Atât şi nimic mai mult. Ba, ca să fim drepţi, s-au făcut ceva promovări de cadre de partid la nivel de judeţ, însă despre acest subiect poate vom vorbi altădată. Cert este că aleşii vorbesc mult, inflamează opinia publică prin tot felul de excese de limbaj, în timp ce realizările concrete se pot număra pe degete. Ce vor aceşti oameni de la noi de ne tot agresează cu prezenţa şi ironiile lor?

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Băsescu a făcut o vizită intempestivă în Dăbuleni, cu scopul declarat de a-i lămuri pe localnici de bunele intenţii şi de faptul că ironiile îndreptate împotriva lui Geoană nu-i vizau. Acum, drept să spun, de la intenţie până la faptă este o cale de multe ori foarte scurtă. Când l-am auzit pe preşedinte vorbind de “bostănărie”, nu m-am gândit la cât de ofuscat va fi Mircea Geoană, ci la câtă batjocură primesc oamenii din Dăbuleni, pentru că l-au votat pe preşedintele PSD senator. Precizările ulterioare şi baia de mulţime printre lubeniţari contează doar pentru albumul personal, nu şi pentru cei jigniţi de şeful statului. În cele din urmă, fiecare poate interpreta declaraţiile hazardate ale preşedintelui statului şi le poate da un sens, dacă există aşa ceva…

Ceea ce mi-a displăcut la incursiunea preşedintelui în Dolj a fost caracterul pur electoral. Dacă nu mi-aş fi dat seama că vizita a fost cauzată de reacţia la declaraţiile sale din partea unor localnici pesedişti, aş fi putut jura că Dăbuleniul a fost ţinta unui cataclism natural şi era musai ca Traian Băsescu să vină pentru a da o mână de ajutor sinistraţilor. Cum nu s-a întâmplat nimic dramatic, am consemnat o vizită electorală făcută pe banii contribuabililor, nişte polemici cu localnici simpatizanţi ai lui Geoană şi cam atât. Nicio problemă nu s-a rezolvat din cauză că nimeni nu avea timp pentru asta sau a-i întreba pe localnici despre nevoi. Contau doar răfuielile personale cu absentul Geoană, plecat să testeze lubeniţele din Monte Carlo. Ce vor aceşti oameni de la noi? Doar voturi?



CE VOR DE LA NOI?

Niciun comentariu: