joi, 13 august 2009

Să mimăm că trăim bine!

Privesc descumpănit cum iresponsabili de rang înalt îşi bat joc de misiunea publică pe care o au. Interesul lor este strict electoral, legat de viitoarea campanie pentru alegerile prezidenţiale, sau financiar. Buzunarul propriu sau al clanului de partid este alimentat prin transferul de la bugetul public. Pentru ochii publicului, se interpretează partituri năroade, rupte parcă din piesele lui Caragiale. Se mimează munca şi responsabilitatea. Prefăcătoria atinge cote hilare când vine vorba de responsabilitate şi vigilenţă în cheltuirea banului public. Ghiţă Pristanda este amuzant când numără steagurile, justificând furtişagul prin “famelie mare”. Cei de acum, când anunţă zeci de mii de concedieri ridicând din umeri şi aruncând vina pe criză, sunt monstruoşi. Tipătescu este un prefect simpatic, încornorându-şi chiar şeful de filială de partid. Prefecţii contemporani sunt acuzaţi cu probe că au furat zeci de hectare de terenuri agricole şi au cheltuit sume enorme pe achiziţii halucinante.

Mai are cineva puterea să creadă măcar o iotă din ce spune Emil Boc? În rol de păpuşă gonflabilă, acest individ turuie despre responsabilitate şi chibzuinţă în timp ce miniştrii săi sunt acuzaţi cu probe pentru tunurile date bugetului naţional. În timp ce Emil Boc ţine discursuri despre măsuri anticriză şi anunţă un reviniment al economiei (aşa cum a făcut-o în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare), miniştrii săi află deciziile imaginare ale şefului lor de la televizor. Cum să mai crezi în personaje toante, încurcate în sforile cu care sunt controlate, când minciunile sunt atât de stridente? Nu a cerut, în mod expres, premierul ca miniştrii să nu plece în vacanţă? Nu a fost luat în seamă, cei mai mulţi membri ai cabinetului fiind în concediu. Cocoţat pe vârfuri spre a fi mai impozant, şeful Guvernului se încruntă la televizor şi jură că echipa sa merge ca unsă. Simultan, oamenii de imagine ai PD-L şi PSD se înjură la televizor, interpretând dublul rol de putere şi opoziţie doar ca să nu lase culoar pentru alţii.

Conduşi de mimi iresponsabili şi scamatori care fac să dispară sute de mii de euro din fonduri publice prin achiziţii de pixuri, brichete, perdele sau scene, ne mai întrebăm de ce educaţia este considerată un moft, iar moralitatea ceva desuet. Dacă mai suportaţi asta, nu aveţi decât să vă prefaceţi că-i credeţi. Haideţi să mimăm că trăim bine! Să ne prefacem fericiţi şi dispuşi să asigurăm perpetuarea în funcţii a troglodiţilor neruşinaţi şi a rubenedeniilor numeroase precum neamul şobolănesc. Să mimăm şi noi responsabilitatea şi, invocând criza sau mai ştiu eu ce, să-i votăm tot pe cei din alianţa contra naturii şi a neruşinării.

Niciun comentariu: