miercuri, 16 septembrie 2009

Traiane, unde sunt ţepele?

Preşedintele Băsescu a ţinut un lung discurs în Parlamentul României. Prea lung pentru gustul unora, prea scurt pentru al altora. Aproape poţi să-i identifici pe susţinători şi pe contestatari în funcţie de treaba asta. Mie nu mi s-a părut nicicum. L-am ascultat cu indiferenţă şi cu o oarecare nostalgie. Pe alocuri îmi amintea de campania electorală din 2004. Atunci, după ciudata retragere a lui Stolojan, electoratului i s-a oferit alternativa la guvernarea PSD prin sancţionarea celor care folosiseră puterea în mod discreţionar. Îmbogăţiţii pe seama bugetului şi baronii locali simţeau o ameninţare de moarte când candidatul Alianţei DA, marinarul Traian Băsescu, vorbea de ţepele din Piaţa Victoriei. Mulţimea se şi vedea invitată la spectacolul sângeros de pedepsire a jefuitorilor neamului. Într-un fel, execuţiile pe stadioane promise de Vadim Tudor sau haiducirea la scară naţională promisă de Becali prindeau contur într-o formă la care nici nu visaseră cei doi lătrăi patriotarzi. Băsescu era izbăvitorul de dominaţia răului, care ameninţa să surpe destinul european al României - un soi de balaur cu două capete: Năstase preşedinte, Geoană premier. Cât de naivi sunt românii când aleg “răul cel mai mic” şi lasă basmele populare să le întunece raţiunea!

Abuzurile săvârşite în mandatul Guvernului Năstase, cu fostul premier cap de listă pe răbojul răufăcătorilor, şi tăcerea complice a lui Ion Iliescu, tartorul baronilor locali şi ai mafiei clientelare de partid, nu pot fi contabilizate. S-a furat la greu şi la scară naţională. Jaful organizat de Năstase şi acoliţii săi a provocat mai mult rău României decât toţi premierii care l-au precedat. Dar ce s-a ales de dosarele în care Adrian Năstase a fost acuzat? Unele au ajuns foarte târziu în instanţă şi au fost blocate prin tertipuri avocăţeşti. Monica Macovei, DNA şi Daniel Morar au regizat un spectacol pentru mass-media, folosindu-se de nenumăratele ocazii în care fostul premier era chemat să dea declaraţii în faţa procurorilor. În timp ce ni se arăta că justiţia lucrează şi peştele cel mare a ajuns în năvod, exact aceiaşi oameni îi asigurau liniştea, tergiversând anchetele. DNA a lucrat pentru Traian Băsescu, dar nu spre a-l acuza pe Năstase, ci pentru a livra un vinovat niciodată condamnat. Cazul “Moştenirea de la mătuşa Tamara” era atât de clar şi de simplu de instrumentat încât tergiversarea anchetei arată cât de preocupaţi au fost Macovei şi Morar pentru a-l proteja pe Năstase şi de a-l folosi drept păpuşă în sceneta inamicului public numărul unu.

Traiane, unde sunt ţepele? Marii rechini nu au fost condamnaţi. Nu se simt nici măcar ameninţaţi. Bilanţul unui preşedinte justiţiar se reduce la împlinirea visului de aur reprezentat de o majoritate parlamentară şi un Guvern alcătuit din PSD şi PD-L - o mare ţeapă! Traiane, unii spun că ţepele ar fi Elena Udrea, EBA, Roberta Anastase, Plăcintă, Ridzi… Îmi pare rău, dar nu-i pot contrazice!

Niciun comentariu: