joi, 28 ianuarie 2010

PRIMARUL DIN RÂMNICU VÂLCEA, ÎN PUŞCĂRIE: Gutău, şi iarna îţi place răcoarea?

Mircia Gutău, primarul Râmnicului şi şef al PD-L Vâlcea, va ajunge unde-i este locul: în arest! Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat, printr-o sentinţă irevocabilă şi definitivă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru luare de mită. Împreună cu el a fost condamnat şi ex-viceprimarul, însă detaliile devin plictisitoare… Nu-i bine să dai într-un om căzut, nu-i aşa?

Am scris de mai multe ori de Gutău, aşa cum am făcut-o şi despre mulţi alţi edili cleptomani. Numai că infractorul care ocupă scaunul de primar al Râmnicului reprezintă un caz special. Chiar şi după această condamnare, individul rămâne puternic. După arestul de patru luni, din iulie până în noiembrie, perioadă ce i se va scădea din sentinţa de acum, omul a candidat şi a fost reales primar din primul tur. Am mai spus că mulţi dintre primarii realeşi din primul tur ar merita să înfunde puşcăria, pentru că banii investiţi în campanii şi pentru “miluirea” alegătorilor provin din furăciuni, aşa că toţi cei care au intenţia de a se repezi pe internet să laude realizările lui Gutău mai bine să se abţină. Justiţia se aplică, după atâtea amânări, şi în cazul său. Chiar dacă un primar ar reuşi să poleiască oraşul în aur sau nu ştiu ce alte minuni ar face, el tot n-ar fi deasupra legii. Este o chestie scrisă în Constituţie, ignorată de aplaudacii săi şi de susţinătorii politici.

Ce au câştigat râmnicenii că, în ciuda tuturor evidenţelor şi a probelor, l-au votat pe Gutău? La vremea respectivă, am scris că va fi o cheltuială inutilă, de efort şi de bani, fiind necesară o altă rundă de scrutin pentru alegerea unui primar aflat în libertate. Sunt convins că, după câtă inteligenţă este economisită de electorat, Mircia ar fi reales. Uite că nu se mai poate treaba asta, indiferent de proptele portocalii! Din bun-simţ, PD-L nu ar trebui să nominalizeze un alt candidat la viitoarele alegeri anticipate. Promovarea sa ca şef al PD-L Vâlcea a fost o prostie ce abia acum se decontează. Se ştiau detaliile sordide din dosar şi probele indubitabile. Din câte cunosc, un influent lider portocaliu a mizat pe cocoloşirea lui Mircică doar din raţiuni clientelare. A fost preferat un individ controlabil, abil, de altfel, în a stoarce bani grei din bugetul autohton, în locul unui politician care a construit cu greu o echipă. Cine ştie, poate a venit vremea şi pentru o analiză a ceea ce s-a întâmplat în PD-L Vâlcea, că tot a pornit, din interior, procesul de reformare a principalului partid aflat la putere. Eficienţa electorală a cântărit mai mult decât cocoaşa penală în cazul lui Gutău. Chiar nu răspunde nimeni pentru potlogăria asta internă?

Trimiterea în puşcărie a unui infractor este ceva firesc. Acesta e un lucru pozitiv, ce ar trebui să bucure pe toată lumea, inclusiv pe cei din grupul său de susţinători din partid. S-a făcut dreptate. Aşa cum sper că se va face şi în celelalte dosare de corupţie în care este cercetat infractorul Gutău. Mai mult ca sigur că vor prinde curaj cei care deţin informaţii despre afacerile oneroase ale primarului din Râmnicu Vâlcea, mai ales colegii săi din PD-L. Abia acum va simţi şi Mircia cât de reci devin prietenii din partid…

Niciun comentariu: