joi, 11 februarie 2010

Un nou atac energetic la Geoană!

Chiar dacă am anticipat corect când am spus că liniştea se va lăsa aşteptată în partide după alegerile parlamentare, cunoscând metehnele politicienilor, nu mi-am imaginat că disputele vor avea o tonalitatea atât de ridicată. Ceea ce urmăriţi în această perioadă este exact nivelul la care se pot tranşa disputele în interiorul diverselor formaţiuni politice. Nu se discută, ci se ţipă ca în piaţă. Preşedinţii de partid şi aspiranţii la scaunul lor se comportă ca precupeţele. Ceea ce a părut să-i unească în urmă cu o lună sau două a devenit, peste noapte, motiv de despărţire. Se aplică lovituri sub centură, se încheagă grupe de acţiune după modelul mafiei şi chiar s-a trecut la faza livrărilor către presă de dosare şi informaţii compromiţătoare.

Primii intraţi în hora acuzaţiilor reciproce şi a disputelor nocive, care vor provoca cel mult dezgustul alegătorilor, au fost PSD-iştii. Aceştia vor avea un congres extraordinar la care Mircea Geoană va încerca să-şi păstreze poziţia de preşedinte. Grea încercare! Se pare că Adrian Năstase va reuşi coalizarea tuturor energiilor negative împotriva celui învins de Băsescu. Da, iarăşi Geoană va fi obligat să înfrunte un atac energetic!

Mitrea se pricepe din plin la urmărirea prăzii şi la chemarea haitei frustraţilor împotriva celui care nu i-a purtat spre guvernare. Fostul lider sindicalist, cu un limbaj de camionagiu aflat în pauza de revigorare bahică, asmute tot ceea ce ar putea avea o neîmplinire prin despărţirea de butoiul cu miere al puterii. Să nu uite nimeni că Mitrea a jurat că se va răzbuna pe Geoană. Vă amintiţi de celebra înregistrare în care Miron Mitrea îşi arăta adevărata faţă: “Mi-am înfipt colţii în beregata lui şi nu-i mai scot!” Oho, ce mai bărbat adevărat!

Un adevărat gentilom de la care unii au speranţe că va relansa stânga românească la nivelul celei din Marea Britanie. Cum prin canibalism politic? Prin limbaj şi comportament duplicitar, violent şi resentimentar, ajutându-l chiar şi pe cel căruia i-ai întors spatele la greu doar pentru a te răzbuna pe Geoană? Prin ce să semene un individ ca Mitrea cu Tony Blair? Este hilar să-ţi imaginezi că un individ dispus să-ţi rupă dinţii cu manivela dacă-l contrazici mai are o altă utilitate decât aceea de a executa anumite ordine ale celor care jonglează cu dosarele de corupţie.

Cine se va impune drept lider natural PSD? Mircea Geoană are de dat un răspuns fundamental la întrebarea privind pierderea alegerilor prezidenţiale şi, drept consecinţă directă, rămânerea partidului în opoziţie. Dacă găseşte răspunsul corect şi şi-l va asuma sincer, merită să rămână preşedinte al PSD.

Niciun comentariu: