vineri, 20 august 2010

Unde ne vom exporta şomerii?

Franţa retrimite rromii în România. Este ştirea zilei în Hexagon, tratată de presa de la noi doar ca o curiozitate strecurată într-un colţ de pagină sau la sfârşitul buletinului de ştiri. Sarkozy redevine autoritar şi eficient când îşi reintră în pielea de fost ministru de Interne.

Francezii au fost îngroziţi de violenţa celor care descind în oraşe dinspre taberele de nomazi, un soi de tabere de vară, în care se îngrămădesc şuţi, peşti, prostituate, carderi şi alţi concetăţeni “plecaţi la muncă în străinătate”. Mulţi dintre ei nu sunt de etnie rromă, ci pegra exportată de statul român. Reacţia autorităţilor arată clar acest lucru. Preşedintele Băsescu le-a mulţumit acelor conaţionali care nu se întorc să fie şomeri în România şi optează pentru a fi “şomeri” prin Italia, Spania, Irlanda, Franţa sau oriunde altundeva decât în ţara lor. Un dispreţ total faţă de construcţia Uniunii Europene şi un cinism fără margini!

În faţa refluxului de infracţionalitate, reprezentanţii statului român nu au nicio reacţie. Ministerul Afacerilor Externe este preocupat să întreţină popândăi SIE prin ambasade, care se lasă priponiţi ca viţeii în lucernă, însă ignoră gestul brutal al autorităţilor dintr-un stat al Uniunii Europene. Expulzarea a mii de cetăţeni români din Franţa este un abuz scandalos şi un precedent periculos pentru libertatea de circulaţie în spaţiul european. Pe lângă sute de rromi sau infractori care tulbură viaţa cetăţenilor francezi, de înţeles în poziţia lor faţă de invazia noilor nomazi, vor avea de suferit sute de mii de cetăţeni români oneşti, aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau care chiar desfăşoară activităţi legale. Este de anticipat reacţia extremei drepte din Franţa, care, simţind că imigranţii sunt din ce în ce mai puţin doriţi, va exploata tema expulzării “rromilor din România”.

Spre onoarea lor, mai multe organizaţii civice din Franţa au protestat în faţa abuzului săvârşit la iniţiativa lui Sarkozy. Ministrul nostru al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, este dezamăgitor de apatic într-un caz în care drepturile cetăţenilor români sunt grav încălcate. Servilismul lui Baconschi este nociv nu doar pentru prezent, afectând grav credibilitatea României în ochii partenerilor din UE, ci şi pentru viitorul apropiat. La rândul său, Berlusconi a anunţat că Italia va adopta măsuri similare celor din Franţa! Piaţa muncii europene, aflată într-un proces prelungit de contracţie, se va închide practic pentru români. Nu-i aşa, vom avea o problemă cu şomerii pe care nu-i vom mai putea exporta, domnule Băsescu?!

Niciun comentariu: