luni, 1 august 2011

De ce se bulucește Solomon spre UNPR?

Paradoxal, chiar dacă a revenit în funcția de primar al Craiovei, Solomon își poate încheia foarte repede cariera politică. Și asta nu din pricina problemelor din justiție, ci din cauza unei decizii cel puțin bizare de a părăsi PDL pentru vrabia unui partid “nou”. Decizia sa trebuie respectată și… comentată.


Anunțul primarului Craiovei de a candida la viitoarele alegeri din partea UNPR a venit ca o ploaie de vară. I-a luat prin surprindere doar pe cei care care nu luaseră aminte la avertismente (desele declarații curtenitoare ale lui Solomon la adresa lui Oprea, liderul progresiștilor) sau nu și-au imaginat că temperamentul vulcanic al edilului-șef, aidoma unei averse pornite din senin, nu i-a fost atenuat de cele șase luni de arest.

Rămâne întrebarea: ce să caute Antonie Solomon la UNPR? Fără să-și dea seama, acesta urmează traseul politic al predecesorului său la cârma Primăriei, Vasile Bulucea, de unde și “buluceala” din titlu… Numai că punctul la care a ajuns este cel descendent.

Există multe similitudini între cazul Vasile Bulucea și cazul Solomon – mă refer doar la cel politic, nu și la cel penal… După cel de-al doilea mandat de primar al Craiovei, Vasile Bulucea a decis, ademenit de indivizi malefici, să candideze din partea Forței Democrate, un partid nou făcut de foști securiști și dregători expirați. Ca și în cazul lui Solomon, care a anunțat că va candida, după două mandate, din partea unei formațiuni care nu a trecut testul electoral. La fel ca Bulucea, Solomon vrea să obțină fiecare mandat cu câte un partid diferit. Excesul de narcisism politic și încredere exagerată în propriile forțe electorale dăunează grav carierei politice.
Lipsit de o organizație puternică de partid, Solomon va da bătălia bazându-se pe popularitatea sa și pe banii furnizați de potențații UNPR Dolj. În plus, electoratul ar putea lua în seamă acuzațiile de traseism politic, primarul suspendat aflându-se la cel de-al cincilea partid în care va trebui să se înscrie (PCR, PSDR, PSD, PDL, UNPR…). Așadar, va risca Solomon o candidatură doar ca să lovească în anumiți lideri locali ai PDL sau doar ca să-și hrănească orgoliul rănit?

Nu inteligența politică îi lipsește lui Antonie Solomon, așa că nu cred că decizia sa este finală. După cum vor evolua lucrurile, să nu ne mirăm dacă actualul primar al Craiovei va fi susținut de ambele partide, cei de la UNPR jucând rolul de împingător suplimentar pentru Solomon. O situație în care, trebuie să recunoaștem, va fi greu de bătut, indiferent de contracandidat sau alianță politică.

Niciun comentariu: