marți, 14 iunie 2016

Spre ce ne indreptam? Craiova, sub linia de plutire

Administratia locala a fost prea mult lasata pe mana unor politicieni mediocri, de multe ori si ei la mana celebrilor baroni locali. Consecintele sunt dramatice. O dezvoltare dezechilibrata intre regiuni, probleme majore in marile orase (infrastructura, nesincronizare regionala, somaj, disconfort individul si public...) si o incremenire a mediului rural. O decadere generala, exceptand orase care au beneficiat de atat de multe fonduri bugetare sau ,,europene,, incat a mai ramas ceva din ceea ce s-a furat. In Craiova s-au adunat multe proiecte neimplinite, se risipesc fonduri europene cu o nonsalanta scandaloasa si putinele realizari amintesc de butaforia care ascunde gunoiul. Aspiratia cetatenilor consta doar in canalizare, apa curenta si asfalt. Trist!

Craiova, 13.06.2016 (foto Chirea Florin FB)
Iata cum arata Craiova dupa o ploaie puternica, de scurta durata, fara ca autoritatile locale, in frunte si primaria si regiile din subordine, unele transformate in SRL-uri fara a gandi ca intra intr-un mediu concurential, ci o masca pentru sifonarea banilor publici. Incapacitatea administratiei craiovene, aflata sub presiunea institutiilor care lupta impotriva coruptiei, a devenit endemica. Nu se mai poate. Schimbarea nu s-a produs la alegerile locale recent incheiate si directia spre dezvoltare este blocata. Nu exista viziune, nu exista indicate macar sursele de finantare, mediul economic simte ca instituiile sunt ostile, cetatenii nu se implica in proiecte si spiritul civic pare ca hiberneaza, legaturile cu alte zone par strangulate de incompetenta si iresponsabilitate, asa-zisii reprezentati din zona in guvernare sau parlament nu fac nimic pentru a-i ajuta pe cei care le-au incredintat mandatul. Spre ce ne indreptam?

Distanta intre Craiova si orase care se dezvolta coerent, cu un plan pe decenii si previziuni asupra regionalizarii. Locul nostru in lume si pe harta Romaniei nu este definit, ci doar indicat pe o harta. Prea putin pentru un oras cu potentialul Craiovei, pentru istoria sa si capacitatea inventiva si de efort a oamenilor sai.

Niciun comentariu: