miercuri, 19 iulie 2017

Reconstruim in Craiova Monumentul victimelor comunismului

Nu avem dreptul să uităm! Susțineți refacerea în Craiova a Monumentului dedicat victimelor comunismului, deținuți, deportați și strămutați. Ridicat prin contribuția exclusivă a membrilor AFDPR Dolj în 2004, monumentul a fost distrus în 2014, când a început construcția parcării subterane de lângă Teatrul Național din Craiova. Angajamentele Primăriei Craiova de a reface parcul, de a repune busturile pe vechiul amplasament și de a reda aspectul inițial al zonei nu au fost respectate. Despre monumentul victimelor comunismului nici nu au mai amintit...
Consider că se cuvine ca reprezentanții foștilor deținuți politici să identifice un loc potrivit pentru amplasarea unui nou monument sau reconstruirea celui distrus, un spațiu reprezentativ, în zona centrală a Craiovei. Cu fonduri publice, deoarece monumentul distrus a fost ridicat prin cotizațiile foștilor deținuți politici!

Am adresat un memoriu catre Primaria Craiova:

PS: Temerile mele s-au adeverit. Asa cum am anuntat, am continuat demersurile pentru refacerea monumentului, incercand sa aflu mai multe informatii cu privire la soarta acelui obelisc si cu privire la intentia autoritatilor. Primele raspunsuri sunt descumpanitoare. Nu se stie nimic despre monument! Una am intrebat si altceva mi s-a raspuns. Cititi cu atentie raspunsul primit de la RAADPFL Craiova:

 
PS2: Încă un episod halucinant! O corespondență care îmi întărește convingerea că s-a pierdut un monument. Ori RAADPFL Craiova nu stie ce a preluat, ori în Orașul Roșu intenția de a distruge urmele crimelor comunismului trece dincolo de lege și de rușine. După raspunsul (postat mai sus) de la RAADFL, iată ce am întrebat: "Revin asupra solicitarii mele anterioare de a-mi fi furnizate informatii cu privire la "Monumentul victimelor comunismului, fostilor detinuti politici si deportatilor", monument amplasat in 2004 in perimentrul mentionat in solicitare. Cred ca în răspunsul Dumneavoastra s-a strecurat o eroare, deoarece nu v-am solicitat informatii despre un presupus "Monument al Eroilor Revolutiei". In masura in care este posibil, va solicit permisiunea de a avea acces in spatiul in care "cele doua blocuri de marmura" sunt depozitate. Răspunsul este năucitor: ori n-a mai rămas nimic din monument, ori plăcile din marmură aparțin unui monument de care autorițățile nu știu (vezi documentul):


Nu mă voi opri aici. Membrii AFDPR vor face demersuri oficiale pentru refacerea monumentului și tragerea la raspundere a faptasilor.

PS3: Lupta continuă! Primăria Craiova a oferit un răspuns memoriului meu în maniera în care ne-a obișnuit pe cei mai mulți dintre craioveni, adică o lasă încurcată și ridică din umeri. Însă amintește de ,,Monumentul victimelor comunismului,, - asta arată că RAADPFL nu știe ce are în curte și ce s-a demolat. Mi s-a răspuns că se intenționează refacerea monumentului într-o altă zonă și nu în perimetrul central al Craiovei! Instituția vorbește de reamplasarea busturilor de pe fosta alee a personalităților (demolata din parcul de langa Teatrul National) in locul verde din fața Parcului Romanescu (vis-avis de intrarea principală). O alegere proastă din mai multe motive. 1. Acolo există un proiect mai vechi pentru refacerea Monumentului Independenței ("Asta-i muzica ce-mi place"); 2. busturile sunt compromise din punct de vedere material (ruginite, constatându-se că nu sunt din bronz!) și artistic, cei care le-au realizat susținând că încă din faza de turnare au fost deformate; 3. nu amenajezi un spațiu verde într-unul cu alei când ai parcul Romanescu în vecinătate; 4. spațiul poate fi amenajat ca o parcare subterană, deasupra urmând a fi refăcut Monumentul Indepedenței. Plus alte motive care ar putea fi detaliate de un arhitect peisagist. Ce facem, îi vom lăsa să mutileze istoria orașului? Eu nu!

Niciun comentariu: